Pidätyksesi jälkeen: säilöönotto

Pidätyksesi jälkeen: säilöönotto

Onko sinut pidätetty rikoksesta epäiltynä? Sitten poliisi siirtää sinut yleensä poliisiasemalle tutkimaan olosuhteita, joissa rikos tehtiin ja mikä oli roolisi epäiltynä. Poliisi voi pidättää sinut enintään yhdeksän tuntia tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Aika keskiyön ja aamun yhdeksän välillä ei lasketa. Tänä aikana olet tutkintavankeuden ensimmäisessä vaiheessa.

Pidätyksesi jälkeen: säilöönotto

Huoltajuus on tutkintavankeuden toinen vaihe

On mahdollista, että yhdeksän tuntia ei riitä, ja poliisi tarvitsee enemmän aikaa tutkimukseen. Päättääkö syyttäjä, että sinun (epäiltynä) pitäisi pysyä kauemmin poliisilaitoksessa lisätutkimuksia varten? Sitten syyttäjä määrää vakuutuksen. Syyttäjä ei kuitenkaan voi antaa vakuutusmääräystä. Tämä johtuu siitä, että useiden ehtojen on täytyttävä. Esimerkiksi seuraavia tilanteita pitäisi olla:

  • poliisi pelkää paeta riskiä;
  • poliisi haluaa kohdata todistajia tai estää sinua vaikuttamasta todistajiin;
  • poliisi haluaa estää sinua puuttumasta tutkimukseen.

Lisäksi määräys voidaan antaa vain, jos sinua epäillään rikoksesta, josta tutkintavankeus on sallittu. Yleinen sääntö on, että oikeudenkäyntiä edeltävä säilöönotto on mahdollista rikoksissa, joista voidaan rangaista vähintään neljä vuotta vankeutta. Esimerkki rikoksesta, josta oikeudenkäyntiä edeltävä pidättäminen on sallittua, on varkaus, petos tai huumausainerikos.

Jos syyttäjä antaa vakuutusmääräyksen, poliisi voi pidättää sinut tällä määräyksellä, joka sisältää rikoksen, josta epäilet, yhteensä kolme päivää, myös yötunnit, poliisiasemalla. Lisäksi tätä kolmen päivän ajanjaksoa voidaan pidentää kerran vielä kolmella päivällä hätätilanteessa. Tämän jatkamisen yhteydessä tutkinnan intressit on punnittava suhteessa epäiltyyn henkilökohtaiseen intressiin. Tutkimuksen kiinnostuksen kohteisiin kuuluu esimerkiksi lentovaaran pelko, lisäkysely tai estäminen sinua estämästä tutkimusta. Henkilökohtainen etu voi sisältää esimerkiksi kumppanin tai lapsen hoidon, työpaikan säilyttämisen tai olosuhteet, kuten hautajaiset tai häät. Vakuutus voi siis kestää yhteensä enintään 6 päivää.

Et voi vastustaa säilöönottoa tai sen jatkamista tai valittaa siitä. Epäillyksi sinun on kuitenkin saatettava tuomarin puoleen, ja voit lähettää valituksen pidätys- tai pidätysvirheisiin liittyvistä väärinkäytöksistä tutkintatuomarille. On viisasta kuulla rikosasianajajaa ennen tämän tekemistä. Loppujen lopuksi, jos pidätte säilöön, sinulla on oikeus asianajajan apuun. Arvostatko sitä? Sitten voit ilmoittaa, että haluat käyttää omaa lakimiestäsi. Poliisi lähestyy häntä sitten. Muuten saat apua virka-asianajajalta. Asianajajasi voi sitten tarkistaa, onko pidätyksen aikana tai vakuutuksen yhteydessä epäselvyyksiä ja onko tilanteessa sallittu väliaikainen pidätys.

Lisäksi asianajaja voi osoittaa oikeutesi ja velvollisuutesi tutkintavankeuden aikana. Loppujen lopuksi sinua tullaan kuulemaan sekä tutkintavankeuden ensimmäisessä että toisessa vaiheessa. Poliisin on tavallista aloittaa useilla kysymyksillä henkilökohtaisesta tilanteestasi. Tässä yhteydessä poliisi voi pyytää sinua antamaan puhelinnumerosi ja sosiaalisen median. Huomaa: mitä tahansa vastauksia, jotka annat näihin poliisin "sosiaalisiin" kysymyksiin, voidaan käyttää sinua vastaan ​​tutkimuksessa. Poliisi kysyy sitten rikoksista, joihin heidän mielestään voi olla osallisena. On tärkeää, että tiedät, että sinulla epäiltynä on oikeus vaieta ja että voit myös käyttää sitä. Vaikuttamisoikeuden käyttö saattaa olla järkevää, koska et vielä tiedä, mitä todisteita poliisilla on sinua vastaan ​​vakuutuksen aikana. Vaikka ennen näitä "yrityskysymyksiä" poliisin on ilmoitettava sinulle, että sinun ei tarvitse vastata kysymyksiin, niin ei aina tapahdu. Lisäksi asianajaja voi kertoa sinulle vaikenemisoikeuden käytön mahdollisista seurauksista. Loppujen lopuksi vaitioloa koskevan oikeuden käyttäminen ei ole vaaratonta. Löydät lisää tietoa tästä myös blogistamme: Oikeus vaieta rikosasioissa.

Jos (jatketun) säilöönoton määräaika on kulunut umpeen, seuraavat vaihtoehdot ovat käytettävissä. Ensinnäkin syyttäjä voi tuntea, ettei sinua enää tarvitse pidättää tutkinnan vuoksi. Tällöin syyttäjä määrää sinut vapautettavaksi. Voi myös olla, että syyttäjän mielestä tutkinta on edennyt riittävän pitkälle voidakseen tehdä lopullisen päätöksen tapahtumien jatkovaiheesta. Jos syyttäjä päättää pidättää sinut pidempään, sinut viedään tuomarin eteen. Tuomari vaatii sitten pidätystäsi. Tuomari päättää myös, pitäisikö sinut epäiltynä pidättää. Jos näin on, olet myös seuraavassa pidemmässä vaiheessa tutkintavankeutta.

At Law & More, ymmärrämme, että sekä pidätys että säilöönotto ovat tärkeitä tapahtumia ja joilla voi olla kauaskantoisia seurauksia sinulle. Siksi on tärkeää, että olet hyvin tietoinen tapahtumista, jotka koskevat näitä rikosprosessin vaiheita ja oikeuksia, jotka sinulla ovat pidätyksen aikana. Law & More lakimiehet ovat asiantuntijoita rikosoikeuden alalla ja auttavat mielellään sinua oikeudenkäynnin aikana. Jos sinulla on muita huoltajuuteen liittyviä kysymyksiä, ota yhteyttä Law & More.

Law & More