Etunimien vaihtaminen

Etunimien vaihtaminen

Valitse yksi tai useampi lasten etunimi

Periaatteessa vanhemmat voivat vapaasti valita yhden tai useamman etunimen lapsilleen. Loppujen lopuksi et kuitenkaan ehkä ole tyytyväinen valittuun etunimeen. Haluatko muuttaa etunimesi tai lapsesi nimen? Sitten sinun on pidettävä silmällä useita tärkeitä asioita. Etunimen vaihtaminen ei ole "vain" mahdollista.

Etunimien vaihtaminen

Ensin tarvitset kelvollisen syyn etunimen vaihtamiseen, kuten:

  • Hyväksyminen tai kansalaisuus. Tämän seurauksena saatat olla valmis uuteen alkuun, jossa haluat etääntyä menneisyydestäsi tai kotouttamisohjelman jälkeen edellisestä kansallisuudestasi uuden etunimen kautta.
  • Sukupuolenvaihto. Periaatteessa tämä syy puhuu puolestaan. Loppujen lopuksi on aivan mahdollista, että etunimesi ei enää vastaa henkilöäsi tai sukupuoliasi ja tarvitsee muutoksen.
  • Haluat ehkä myös etääntyä uskostasi ja muuttaa siksi tyypillistä uskonnollista etunimesi. Käänteisesti, on tietysti myös mahdollista, että ottamalla tyypillinen uskonnollinen etunimi haluat vahvistaa yhteyttä uskontoosi.
  • Kiusaaminen tai syrjintä. Viimeinkin on mahdollista, että etunimesi tai lapsesi nimi oikeinkirjoituksensa vuoksi aiheuttaa huonoja assosiaatioita tai niin epätavallista kuin se johtaa ruttoihin.

Mainituissa tapauksissa erilainen etunimi tarjoaa tietysti ratkaisun. Etunimi ei saa lisäksi olla sopimaton, ja sen tulee sisältää vannon sanoja tai olla sama kuin olemassa oleva sukunimi, paitsi jos tämä on myös tavanomainen etunimi.

Onko sinulla perusteltu syy ja haluatko muuttaa etunimesi tai lapsesi sukunimeäsi? Sitten tarvitset lakimiehen. Asianajaja lähettää kirjeesi tuomioistuimelle puolestasi ja pyytää toista etunimeä. Tällainen kirje tunnetaan myös nimellä sovellus. Tätä varten sinun on toimitettava asianajajalle tarvittavat asiakirjat, kuten jäljennös passista, aito jäljennös syntymätodistuksesta ja alkuperäinen BRP-ote.

Menettely tuomioistuimessa tapahtuu yleensä kirjallisesti, eikä sinun tarvitse ilmoittautua oikeuteen. Kuuleminen on kuitenkin mahdollista, jos tuomari tarvitsee hakemuksen lukemisen jälkeen päätöksentekoon lisätietoja, jos asianomainen osapuoli, esimerkiksi yksi vanhemmista, on eri mieltä pyynnöstä tai jos tuomioistuin näkee siihen toisen syyn.

Tuomioistuin antaa päätöksen yleensä myös kirjallisesti. Hakemuksen ja tuomion välinen aika on käytännössä noin 1-2 kuukautta. Jos tuomioistuin hyväksyy pyyntösi, tuomioistuin välittää uuden etunimen kuntalle, johon sinä tai lapsesi olet rekisteröity. Tuomioistuimen myönteisen päätöksen jälkeen kunnalla on yleensä 8 viikkoa etunimen vaihtamiseen kunnallisessa henkilörekisteritietokannassaan (GBA), ennen kuin voit hakea uutta henkilöllisyystodistusta tai ajokorttia uudella nimellä.

Tuomioistuin voi myös tehdä toisen päätöksen ja hylätä pyyntösi, jos tuomioistuin katsoo, ettei sinun tai lapsesi sukunimen vaihtamiselle ole riittävästi syitä. Tällöin voit hakea muutosta korkeampaan oikeuteen kolmen kuukauden kuluessa. Jos olet myös eri mieltä valitustuomioistuimen päätöksestä, voit 3 kuukauden kuluessa pyytää kassaation korkeinta oikeusasiamiestä kumoamaan muutoksenhakutuomioistuimen päätöksen. Sinulla on oltava asianajajan apua sekä muutoksenhaussa että kassaatiossa.

Haluatko muuttaa etunimesi tai lapsesi nimen? Ota yhteyttä Law & More. at Law & More Ymmärrämme, että muutoksella voi olla monia syitä ja syy vaihtelee henkilöittäin. Siksi käytämme henkilökohtaista lähestymistapaa. Asianajajamme eivät voi vain antaa sinulle neuvoja, vaan myös auttaa sinua hakemuksessa etunimen vaihtamiseksi tai avustaa oikeudenkäynnissä.

Law & More