Korvaus lentoviivästysvaurioista

Korvaus lentoviivästysvaurioista

Vuodesta 2009 lähtien lennon viivästyessä matkustajana ei enää seisota tyhjin käsin. Itse asiassa Sturgeon-tuomiossa Euroopan unionin tuomioistuin pidensi lentoyhtiöiden velvollisuutta maksaa korvauksia. Siitä lähtien matkustajat ovat voineet hyötyä korvauksista paitsi peruutuksen, myös lentojen viivästymisen yhteydessä. Yhteisöjen tuomioistuin on päättänyt, että molemmissa tapauksissa lentoyhtiöillä on vain kolmen tunnin marginaali poiketa alkuperäisestä aikataulusta. Ylittääkö lentoyhtiö kyseisen marginaalin ja saavutko määräpaikkaasi yli kolme tuntia myöhässä? Tällöin lentoyhtiön on korvattava sinulle viivästymisvahinko.

Jos lentoyhtiö kuitenkin voi osoittaa, ettei se ole vastuussa kyseisestä viivästymisestä, todistaa täten poikkeukselliset olosuhteet jota ei voitu välttää, sillä ei ole velvollisuutta maksaa korvausta yli kolmen tunnin viivästyksestä. Oikeudellisen käytännön kannalta olosuhteet ovat harvoin poikkeukselliset. Tämä koskee vain seuraavia asioita:

  • erittäin huonot sääolosuhteet (kuten myrskyt tai äkillinen tulivuorenpurkaus)
  • luonnonkatastrofit
  • terrorismi
  • hätätilanteissa
  • ennalta ilmoittamattomat lakot (esim. lentoaseman henkilökunta)

Yhteisöjen tuomioistuin ei katso ilma-aluksen teknisiä virheitä olosuhteiksi, joita voidaan pitää poikkeuksellisina. Alankomaiden tuomioistuimen mukaan tällaiset olosuhteet eivät myöskään kata lentoyhtiön oman henkilökunnan lakkoja. Tällaisissa tapauksissa sinä matkustajana on yksinkertaisesti oikeus korvaukseen.

Onko sinulla oikeus korvaukseen, eikö ole poikkeuksellisia olosuhteita?

Siinä tapauksessa lentoyhtiön on maksettava korvaus sinulle. Siksi sinun ei tarvitse hyväksyä toista mahdollista vaihtoehtoa, kuten lahjakorttia, jonka lentoyhtiö esittää sinulle. Tietyissä olosuhteissa sinulla on kuitenkin myös oikeus hoitoon ja / tai majoitukseen, ja lentoyhtiön on helpotettava tätä.

Korvauksen määrä voi yleensä vaihdella välillä 125, - 600, - euroa matkustajaa kohti, riippuen lennon pituudesta ja viivästymisen pituudesta. Alle 1500 km: n lentojen viivästymisissä voit luottaa 250, - euron korvaukseen. Jos kyse on lennoista, jotka ovat 1500–3500 km, korvausta 400, - euroa voidaan pitää kohtuullisena. Jos lentää yli 3500 km, korvaus yli kolmen tunnin viivästyksestä voi olla 600, - euroa.

Äskettäin kuvatun korvauksen osalta on vielä yksi tärkeä edellytys matkustajallesi. Itse asiassa sinulla on oikeus saada korvaus viivästymisvahinkoista vain, jos lentoviiveesi on alle Eurooppalainen asetus 261/2004. Näin on silloin, kun lentosi lähtee EU-maasta tai kun lentää johonkin EU: n maahan eurooppalaisen lentoyhtiön kanssa.

Onko sinulla lentoviivästystä, haluatko tietää, onko sinulla oikeus korvaukseen myöhästymisen aiheuttamista vahingoista vai aiotko ryhtyä toimiin lentoyhtiötä vastaan? Ota yhteyttä lakimiehiin osoitteessa Law & More. Lakimietemme ovat asiantuntijoita viivästysvahinkojen alalla ja antavat mielellään neuvoja.

Law & More