Salausvaluutta - ole tietoinen vaatimustenmukaisuusriskeistä - Kuva

Salausvaluutta: ole tietoinen vaatimustenmukaisuusriskeistä

esittely

Nopeasti kehittyvässä yhteiskunnassamme kryptovaluutta on yhä suositumpi. Tällä hetkellä kryptovaluuttoja on monen tyyppisiä, kuten Bitcoin, Ethereum ja Litecoin. Salausvaluutat ovat yksinomaan digitaalisia, ja valuutat ja tekniikka pidetään turvassa käyttämällä blockchain-tekniikkaa. Tämä tekniikka pitää turvallisen kirjanpidon jokaisesta tapahtumasta yhdessä paikassa. Kukaan ei hallitse lohkoketjua, koska nämä ketjut on hajautettu kaikille tietokoneille, joissa on salausvaluutan lompakko. Blockchain-tekniikka tarjoaa myös nimettömän salaustoiminnan käyttäjille. Hallinnan puute ja käyttäjien nimettömyys voivat aiheuttaa tiettyjä riskejä yrittäjille, jotka haluavat käyttää salausvaluuttaa yrityksessään. Tämä artikkeli on jatkoa edelliselle artikkelimme, "Salausvaluutta: vallankumouksellisen tekniikan oikeudelliset näkökohdat". Vaikka tässä edellisessä artikkelissa käsiteltiin pääasiassa salausvaluutan yleisiä oikeudellisia näkökohtia, tässä artikkelissa keskitytään riskeihin, joita yritysomistajilla voi olla, kun ne käsittelevät salausvaluuttaa, ja noudattamisen tärkeydestä.

Rahanpesu epäilyjen riski

Vaikka kryptovaluutta kasvattaa suosiota, sitä ei vielä säännellä Alankomaissa ja muualla Euroopassa. Lainsäätäjät työskentelevät yksityiskohtaisten asetusten täytäntöönpanemiseksi, mutta tämä on pitkä prosessi. Alankomaiden kansalliset tuomioistuimet ovat kuitenkin jo antaneet useita tuomioita salausvaluuttaan liittyvissä asioissa. Vaikka muutamat päätökset koskivat salausvaluutan oikeudellista asemaa, useimmat tapaukset kuuluivat rikollisuuden piiriin. Rahanpesu oli merkittävä osa näissä tuomioissa.

Rahanpesu on näkökohta, joka tulisi ottaa huomioon sen varmistamiseksi, että organisaatiosi ei kuulu Alankomaiden rikoslain piiriin. Rahanpesu on Alankomaiden rikoslain nojalla rangaistava teko. Tämä vahvistetaan Alankomaiden rikoslain 420bis, 420ter ja 420 artikloissa. Rahanpesu todistetaan, kun henkilö piilottaa tietyn tavaran todellisen luonteen, alkuperän, vieraantumisen tai syrjäytymisen tai piilottaa sen, joka on tavaran saaja tai haltija, samalla kun se tietää, että hyödy on johdettu rikollisesta toiminnasta. Jopa silloin, kun henkilö ei ollut nimenomaisesti tietoinen siitä, että tavaroista tuli rikollista toimintaa, mutta hän olisi voinut kohtuudella olettaa, että näin oli, hän voidaan todeta syyllistyneen rahanpesuun. Näistä teoista voidaan rangaista enintään neljän vuoden vankeuteen (tietoisuudesta rikollisesta alkuperästä), enintään yhden vuoden vankeuteen (kohtuullisen olettamisen johdosta) tai sakkoon, joka on enintään 67.000 23 euroa. Tämä vahvistetaan Alankomaiden rikoslain XNUMX artiklassa. Henkilö, jolla on tapana rahanpesuun, voidaan jopa vankeuttaa jopa kuuteen vuoteen.

Alla on muutamia esimerkkejä, joissa Alankomaiden tuomioistuimet ovat siirtäneet kryptovaluutan käyttöä:

  • Oli tapaus, jossa henkilöä syytettiin rahanpesusta. Hän sai rahaa, joka saatiin muuttamalla bitcoineja fiat-rahaksi. Nämä bitcoinit saatiin pimeästä verkosta, jolle käyttäjien IP-osoitteet on piilotettu. Tutkimukset osoittivat, että tummaa verkkoa käytetään melkein yksinomaan laittomien tavaroiden kauppaan, joka maksetaan bitcoineilla. Siksi tuomioistuin katsoi, että tumman verkon kautta saadut bitcoinit ovat rikollista alkuperää. Tuomioistuimen mukaan epäilty sai rahaa, joka saatiin muuttamalla rikollisesta alkuperästä peräisin olevia bitcoineja fiat-rahaksi. Epäillyt tiesivät, että bitcoinit ovat usein rikollista alkuperää. Silti hän ei tutkinut saamansa fiat-rahan alkuperää. Siksi hän on tietoisesti hyväksynyt merkittävän mahdollisuuden, että saamansa rahaa saatiin laittomalla toiminnalla. Hänet tuomittiin rahanpesuun. [1]
  • Tässä tapauksessa verotieto- ja tutkimuspalvelu (hollanniksi: FIOD) aloitti tutkimuksen bitcoin-kauppiaista. Epäilty epäili tässä tapauksessa toimittavan bitcoineja kauppiaille ja muuntamaan ne fiat-rahaksi. Epäillyt käyttivät verkko lompakkoa, jolle oli talletettu lukuisia määriä bitcoineja, jotka olivat peräisin pimeästä verkosta. Kuten edellä mainitussa tapauksessa mainittiin, näiden bitcoinien oletetaan olevan laittomia. Epäilty kieltäytyi antamasta selvitystä bitcoinien alkuperästä. Tuomioistuimen mukaan epäilty oli hyvin tietoinen bitcoinien laittomasta alkuperästä, koska hän meni kauppiaiden luo, jotka takaavat asiakkaidensa nimettömyyden ja pyytävät korkeaa palkkiota tästä palvelusta. Siksi tuomioistuimen mukaan epäillyn aikomus voidaan olettaa. Hänet tuomittiin rahanpesuun. [2]
  • Seuraava tapaus koskee hollantilaista pankkia ING. ING solmi pankkisopimuksen bitcoin-kauppiaan kanssa. ING: llä on pankkina tiettyjä seuranta- ja tutkimusvelvoitteita. He löysivät asiakkaansa käyttävän käteisrahaa ostamaan bitcoineja kolmansille osapuolille. ING lopetti heidän suhteensa, koska käteismaksujen alkuperää ei voida tarkistaa ja rahat voitiin mahdollisesti hankkia laittomalla toiminnalla. ING: n mielestä he eivät enää kyenneet täyttämään KYC: n velvoitteitaan, koska he eivät voineet taata, että heidän tilejään ei käytetty rahanpesuun, ja välttää eheyteen liittyviä riskejä. Tuomioistuimen mukaan ING: n asiakas ei ollut riittävä todistamaan käteisvarojen laillista alkuperää. Siksi ING sai luvan irtisanoa pankkisuhteen. [3]

Nämä arviot osoittavat, että kryptovaluutan kanssa työskenteleminen voi aiheuttaa riskin noudattamisessa. Kun kryptovaluutan alkuperä ei ole tiedossa ja valuutta voi johtua pimeästä verkosta, epäily rahanpesuun voi tulla helposti esiin.

Noudattaminen

Koska kryptovaluutta ei ole vielä säännelty ja liiketoimien nimettömyys on taattu, se on houkutteleva maksutapa, jota käytetään rikolliseen toimintaan. Siksi kryptovaluutalla on jonkinlainen negatiivinen merkitys Alankomaissa. Tämä näkyy myös siinä, että Alankomaiden rahoituspalvelu- ja markkinaviranomainen neuvoo salakirjojen kaupankäyntiä. He toteavat, että kryptovaluuttojen käyttö aiheuttaa riskejä taloudellisiin rikoksiin, koska rahanpesua, petosta, petoksia ja manipulointia voi helposti syntyä. [4] Tämä tarkoittaa, että sinun on oltava erittäin tarkka noudattamalla, kun käsittelet kryptovaluutta. Sinun on kyettävä osoittamaan, että saamasi kryptovaluutta ei ole saatu laittoman toiminnan kautta. Sinun on pystyttävä osoittamaan, että olet todella tutkinut saamasi kryptovaluutan alkuperän. Tämä voi osoittautua vaikeaksi ihmisille, jotka käyttävät kryptovaluutta ovat usein tunnistamattomia. Hyvin usein, kun Alankomaiden tuomioistuimella on päätös salausvaluutasta, se kuuluu rikollisuuteen. Tällä hetkellä viranomaiset eivät seuraa aktiivisesti kryptovaluuttakauppaa. Salausvaluutalla on kuitenkin heidän huomionsa. Siksi, kun yrityksellä on suhde kryptovaluuttaan, viranomaiset ovat erityisen varovaisia. Viranomaiset haluavat todennäköisesti tietää, miten kryptovaluutta saadaan ja mikä on valuutan alkuperä. Jos et pysty vastaamaan näihin kysymyksiin oikein, voi syntyä epäily rahanpesusta tai muista rikoksista ja organisaatiotasi koskeva tutkimus voidaan aloittaa.

Salausvaluutan säätö

Kuten edellä todettiin, kryptovaluutta ei ole vielä säännelty. Kryptovaluuttakauppaa ja käyttöä todennäköisesti kuitenkin tiukasti säännellään kriittisten valuuttojen aiheuttamien rikollisten ja taloudellisten riskien vuoksi. Salausvaluutan sääntely on keskustelunaihe ympäri maailmaa. Kansainvälinen valuuttarahasto (Yhdistyneiden Kansakuntien organisaatio, joka työskentelee maailmanlaajuisen rahayhteistyön parissa, turvaa rahoitusvakauden ja helpottaa kansainvälistä kauppaa) vaatii kryptovaluuttojen maailmanlaajuista koordinointia, koska se varoitti sekä taloudellisista että rikollisista riskeistä. [5] Euroopan unioni keskustelee salausvaluuttojen sääntelystä vai valvonnasta, vaikka ne eivät ole vielä luoneet erityistä lainsäädäntöä. Lisäksi kryptovaluutan sääntely on keskustelun aiheena useissa yksittäisissä maissa, kuten Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Venäjällä. Nämä maat ovat ryhtymässä tai haluavat ryhtyä toimiin kryptovaluuttoja koskevien sääntöjen vahvistamiseksi. Alankomaissa Financial Services and Markets Authority on huomauttanut, että sijoituspalveluyrityksillä on yleinen huolellisuusvelvoite, kun ne tarjoavat Bitcoin-futuureja Alankomaiden yksityissijoittajille. Tämä tarkoittaa, että näiden sijoituspalveluyritysten on huolehdittava asiakkaidensa kiinnostuksesta ammattimaisesti, oikeudenmukaisesti ja rehellisesti. [6] Maailmanlaajuinen keskustelu kryptovaluutan sääntelystä osoittaa, että monet organisaatiot pitävät tarpeellisena luoda ainakin jonkinlainen lainsäädäntö.

Yhteenveto

On turvallista sanoa, että salausvaluutta kukoistaa. Ihmiset kuitenkin näyttävät unohtavan, että näiden valuuttojen vaihto ja käyttö voivat myös aiheuttaa tiettyjä riskejä. Ennen kuin tiedät sen, saatat kuulua Alankomaiden rikoslain soveltamisalaan, kun käsittelet kryptovaluuttaa. Nämä valuutat liittyvät usein rikolliseen toimintaan, erityisesti rahanpesuun. Siksi noudattaminen on erittäin tärkeää yrityksille, jotka eivät halua syytteeseen rikoksista. Tiedolla salausvaluuttojen alkuperästä on suuri merkitys tässä. Koska kryptovaluutalla on jonkin verran negatiivinen merkitys, maat ja organisaatiot keskustelevat siitä, laaditaanko salauksen valuuttamääräyksiä vai ei. Vaikka jotkin maat ovat jo ryhtyneet toimiin sääntelyn saavuttamiseksi, voi viedä vielä jonkin aikaa, ennen kuin maailmanlaajuinen sääntely saavutetaan. Siksi yrityksille on erittäin tärkeää olla varovainen käsitellessään salausvaluuttaa ja kiinnittää huomiota noudattamiseen.

Kontaktoi

Jos sinulla on kysyttävää tai kommentteja tämän artikkelin lukemisen jälkeen, ota rohkeasti yhteyttä Maxim Hodakiin, asianajajaan osoitteessa Law & More kautta [sähköposti suojattu]tai Tom Meevis, asianajaja Law & More kautta [sähköposti suojattu]tai soita +31 (0) 40-3690680.

[1] ECLI:NL:RBMNE:2017:5716, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2017:5716.

[2] ECLI:NL:RBROT:2017:8992, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2017:8992.

[3] ECLI:NL:RBAMS:2017:8376, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2017:8376.

[4] Autoriteit Financiële Markten, 'Reëlen kryptovaluutat, https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/nov/risico-cryptocurrencies.

[5] Raportti Fintech ja rahoituspalvelut: Alkuvaiheet, Kansainvälinen valuuttarahasto 2017.

[6] Autoriteit Financiële Markten, '' Bitcoin Futures: AFM op '', https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/dec/bitcoin-futures-zorgplicht.

Tietosuoja-asetukset
Käytämme evästeitä parantaaksemme kokemustasi verkkosivustomme käytössä. Jos käytät Palveluitamme selaimen kautta, voit rajoittaa, estää tai poistaa evästeitä verkkoselaimesi asetuksista. Käytämme myös kolmansien osapuolten sisältöä ja komentosarjoja, jotka saattavat käyttää seurantatekniikkaa. Voit antaa valikoivasti alla olevan suostumuksesi tällaisten kolmansien osapuolten upottamisen sallimiseksi. Tarkat tiedot käyttämistämme evästeistä, keräämistämme tiedoista ja siitä, miten käsittelemme niitä, tarkista Tietosuojalauseke
Law & More B.V.