Työsopimus on kirjallinen sopimus, joka sisältää kaikki työnantajan ja työntekijän väliset sopimukset. Sopimus sisältää kaikki oikeudet ja velvoitteet molemmille osapuolille.

TARVITTAA TYÖLLISYYSSOPIMUSTA?
OTA YHTEYDESSÄ LAW & MORE

Työsopimus

Työsopimus on kirjallinen sopimus, joka sisältää kaikki työnantajan ja työntekijän väliset sopimukset. Sopimus sisältää kaikki oikeudet ja velvoitteet molemmille osapuolille.

Joskus voi olla epäselvää, onko työsopimus olemassa vai ei. Lain mukaan työsopimus on sopimus, jolla toinen osapuoli, työntekijä, sitoutuu suorittamaan tietyn ajan työn toisen osapuolen, työnantajan palveluksessa ja saa korvauksen tästä työstä. Tässä määritelmässä erotetaan viisi päätekijää:

• työntekijän on suoritettava työtä;
• työnantajan on maksettava palkka työstä;
• työ on suoritettava tietyn ajanjakson;
• viranomaissuhteen on oltava olemassa;
• työntekijän on suoritettava työ itse.

Tom Meevis - asianajaja Eindhoven

Tom Meevis

Toimitusjohtaja / asianajaja

 Soita +31 40 369 06 80

"Law & More on mukana

ja voi tuntea itsensä

asiakkaan ongelmien kanssa ”

Työsopimusten tyypit

Työsopimuksia on erityyppisiä ja tyyppi riippuu työnantajan ja työntekijän työsuhteista. Työnantaja ja työntekijä voivat tehdä määräaikaisen työsopimuksen tai sopimuksen toistaiseksi.

määräaikainen työsopimus

Määräaikaisessa työsopimuksessa sopimuksen päättymispäivämäärä on vahvistettu. Toinen vaihtoehto on, että työnantaja ja työntekijä sopivat tekevänsä työsuhteen tietyksi ajaksi, esimerkiksi tietyn projektin ajaksi. Sopimuksen voimassaolo päättyy sitten automaattisesti, kun projekti päättyy.

Työnantaja voi tarjota työntekijälle määräaikaisen työsopimuksen enintään kolme kertaa enintään 24 kuukauden ajan. Jos määräaikaisten työsopimusten välillä on ajanjakso, jonka aikana ei ole työsopimusta, ja tämän ajanjakson enimmäismäärä on 6 kuukautta, sopimusten välinen aika otetaan kuitenkin huomioon laskettaessa 24 kuukauden ajanjaksoa..

Määräaikaisen työsopimuksen päättyminen

Määräaikainen työsopimus päättyy lailla. Tämä tarkoittaa, että sopimus päättyy automaattisesti sovittuun aikaan ilman, että sinun on ryhdyttävä toimenpiteisiin. Työnantajan on ilmoitettava työntekijälle kirjallisesti kuukautta etukäteen, jatketaanko työsopimusta ja jos, niin millä ehdoin. Määräaikainen työsopimus on kuitenkin päätettävä, jos osapuolet ovat sopineet asiasta tai jos laki sitä vaatii.

Määräaikainen työsopimus voidaan irtisanoa ennenaikaisesti, ts. Ennen työsopimuksen voimassaoloajan päättymistä, jos molemmat osapuolet ovat sopineet siitä kirjallisesti. Siksi on suositeltavaa sisällyttää määräaikaiseen työsopimukseen aina väliaikainen irtisanomislauseke irtisanomisajan kanssa.

Etsitkö oikeudellista apua määräaikaisen työsopimuksen laatimisessa? Lain lakimiehet Law & More ovat palveluksessasi.

Työsopimus

Työsopimus toistaiseksi

Toistaiseksi voimassa olevaa työsopimusta kutsutaan myös pysyväksi työsopimukseksi. Jos sopimuksesta ei sovita sopimuksen tekemistä koskevasta ajankohdasta, työsopimuksen oletetaan olevan voimassa toistaiseksi. Tämän tyyppinen työsopimus jatkuu, kunnes se irtisanotaan.

Työsopimuksen irtisanominen toistaiseksi

Tärkeä ero määräaikaiseen työsopimukseen nähden on irtisanomismenetelmä. Ennakkoilmoitus vaaditaan, kun työsopimus päättyy toistaiseksi. Työnantaja voi hakea irtisanomislupaa UWV: ltä tai pyytää piirialueen tuomioistuinta purkamaan sopimuksen. Tätä varten tarvitaan kuitenkin pätevä syy. Jos työnantaja saa irtisanomisluvan, hänen on irtisanottava työsopimus sovellettavaa irtisanomisaikaa noudattaen.

Syyt toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen irtisanomiseen

Työnantaja voi erottaa työntekijän vain, jos hänellä on hyvä syy siihen. Siksi irtisanomiseen on oltava kohtuullinen peruste. Seuraavat ovat yleisimmät irtisanomismuodot.

Irtisanominen taloudellisista syistä

If the circumstances in the employer’s company are reason enough to request the dismissal of an employee, this is referred to as dismissal for economic reasons. Various economic reasons may apply:

• heikko tai heikentyvä taloudellinen tilanne;
• työn vähentäminen;
• organisaation tai tekniikan muutokset yrityksessä;
• liiketoiminnan lopettaminen;
• yrityksen siirtäminen.

Toimimaton irtisanominen

Dismissal due to dysfunction means that the employee does not meet the job requirements and is unsuitable for his or her job. It must be clear to the employee what, in the opinion of the employer, must be improved with regard to his or her functioning. As part of the improvement process, performance interviews must be held with the employee on a regular basis. It should be considered to offer courses or coaching by a third party at the expense of the employer. Reports must be made of the interviews and included in the employee’s personnel file. In addition, the employee must be given sufficient time to improve his performance.

Välitön irtisanominen

In the event of an immediate dismissal, the employer terminates the employee’s employment contract with immediate effect, i.e. without notice. The employer must have an urgent reason for this and the dismissal must be given ‘immediately’. This means that the employer must dismiss the employee immediately at the moment the urgent reason is clear. The reason for the dismissal must be given at the same time as the dismissal. The following reasons can be considered urgent:

• varkaus;
• kavallus;
• huonoa kohtelua;
• törkeä loukkaus;
• liikesalaisuuksien pitämättä jättäminen;

Eroaminen yhteisellä sopimuksella

Jos työnantaja ja työntekijä sopivat molemmat työsopimuksen irtisanomisesta, molemmat osapuolet sopivat sopimuksesta. Tällöin työsopimus päättyy yhteisellä sopimuksella. Työnantajan ei tarvitse pyytää UWV: ltä tai piirin tuomioistuimelta lupaa irtisanoa työsopimus.

Onko sinulla kysyttävää työsopimuksesta? Pyydä oikeudellista apua Law & More.

Haluatko tietää mitä Law & More voiko tehdä sinulle asianajotoimistona Eindhovenissa?
Ota sitten yhteyttä puhelimitse +31 40 369 06 80 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen:

Herra. Tom Meevis, asianajaja Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl
Herra. Maxim Hodak, asianajaja & More - maxim.hodak@lawandmore.nl