Ota yhteyttä lapseesi koronakriisin aikana

Yhteys lapsesi kanssa Coronan kriisin aikana

Nyt kun koronavirus on puhjennut myös Alankomaissa, monien vanhempien huolet lisääntyvät. Vanhempana voit nyt kohdata pari kysymystä. Saako lapsesi edelleen mennä entisen luoksesi? Voitko pitää lapsesi kotona, vaikka hänen tulisi olla äidin tai isän kanssa tänä viikonloppuna? Voisitko vaatia lapsesi näkemistä, jos entinen parisi haluaa pitää heidät kotona nyt koronakriisin vuoksi? Tämä on tietysti kaikille erityinen tilanne, jota emme ole koskaan kokeneet, joten tämä herättää meille kaikille kysymyksiä ilman selkeitä vastauksia.

Lakijemme periaate on, että lapsella ja vanhemmalla on oikeus olla yhteydessä toisiinsa. Siksi vanhemmat ovat usein sitoutuneet sovittuun yhteysjärjestelyyn. Elämme kuitenkin nyt poikkeuksellisina aikoina. Emme ole aiemmin kokeneet mitään tällaista, minkä seurauksena yllä oleviin kysymyksiin ei ole yksiselitteisiä vastauksia. Nykyisissä olosuhteissa on tärkeää arvioida, mikä on parasta lapsillesi, kohtuullisuuden ja oikeudenmukaisuuden perusteella kussakin tilanteessa.

Mitä tapahtuu, kun Alankomaissa ilmoitetaan täydellisestä sulkeutumisesta? Sovelletaanko sovittua yhteysjärjestelyä edelleen?

Tällä hetkellä vastaus tähän kysymykseen ei ole vielä selvä. Kun otamme Espanjan esimerkiksi, näemme, että siellä (lukitsemisesta huolimatta) vanhempien on sallittu jatkaa yhteysjärjestelyn soveltamista. Joten esimerkiksi Espanjan vanhemmilla on nimenomaisesti sallittu noutaa lapsia tai viedä ne toisen vanhemman luo. Alankomaissa ei tällä hetkellä ole erityisiä sääntöjä kosketusjärjestelyistä koronaviruksen aikana.

Onko koronavirus pätevä syy olla estämättä lapsesi menemään toisen vanhemman luo?

RIVM-ohjeiden mukaan kaikkien tulee pysyä kotona niin paljon kuin mahdollista, välttää sosiaalisia kontakteja ja pitää puolitoista metrin etäisyys muista. On ajateltavissa, että et halua antaa lapsesi mennä toisen vanhemman luo, koska hän on esimerkiksi ollut korkean riskin alueella tai hänellä on ammatti terveydenhuoltoalalla, mikä lisää hänen tulemisriskiään infektoitunut koronalla.

Koronavirusta ei kuitenkaan saa käyttää 'tekosyynä' estämään yhteyksiä lastesi ja toisen vanhemman välillä. Jopa tässä poikkeuksellisessa tilanteessa sinun on kannustettava mahdollisimman paljon yhteydenpitoa lastesi ja toisen vanhemman välillä. On kuitenkin tärkeää, että pidät toisensa ajan tasalla, jos esimerkiksi lapsillasi on sairauden oireita. Jos et voi noutaa ja tuoda lapsia tämän erityisen ajanjakson aikana, voit tilapäisesti sopia vaihtoehtoisista tavoista, joiden avulla yhteydenotto tapahtuu mahdollisimman paljon. Voit esimerkiksi ajatella laajaa yhteydenpitoa Skype- tai Facetime-yhteyden kautta.

Mitä voit tehdä, jos toinen vanhemmista kieltäytyy ottamasta yhteyttä lapseesi?

Tällä poikkeuksellisella ajanjaksolla on vaikeaa panna täytäntöön yhteysjärjestelyä, kunhan RIVM: n toimenpiteet ovat voimassa. Siksi on viisasta kuulla toisen vanhemman kanssa ja päättää yhdessä, mikä on paras lapsesi terveydelle, mutta myös omalle terveydellesi. Jos keskinäinen kuuleminen ei auta sinua, voit myös kutsua asianajajan apua. Normaalisti tällaisessa tapauksessa voidaan aloittaa välitoimimenettely yhteydenpidon toteuttamiseksi asianajajan välityksellä. Kysymys on kuitenkin siitä, voitko aloittaa menettelyn tätä varten nykyisissä olosuhteissa. Tämän poikkeuksellisen ajanjakson aikana tuomioistuimet ovat suljettuja ja käsitellään vain kiireellisiä tapauksia. Heti kun koronavirusta koskevat toimenpiteet on poistettu ja toinen vanhemmista edelleen turhauttaa yhteyttä, voit kutsua asianajajan toteuttamaan yhteydenoton. Portugalin lakimiehet Law & More voi auttaa sinua tässä prosessissa! Koronavirustoimenpiteiden aikana voit myös ottaa yhteyttä lakimiehiin Law & More neuvotteluille entisen kumppanisi kanssa. Asianajajamme voivat varmistaa, että pääset sovintoratkaisuun yhdessä entisen kumppanin kanssa.

Onko sinulla kysyttävää yhteysjärjestelyistä lapsesi kanssa vai haluatko keskustella entisen kumppanisi kanssa asianajajan valvonnassa sovintoratkaisun löytämiseksi? Ota rohkeasti yhteyttä Law & More.

Law & More